Badpakken en bikini’s voor een peervormig figuur

Wat is een peervormig figuur?

De benaming peervormig figuur vind ik niet zo’n leuke. Toch is het wel gelijk duidelijk wat je bedoelt, want bij een peervormig figuur zijn je heupen breder dan je schouders. En je borstomvang is behoorlijk kleiner dan je heupomvang. We noemen dit ook wel het gewichtsaccent op het onderlichaam.  Je bovenlichaam is slanker dan je onderlichaam, dat klinkt toch veel leuker dan een peervormig figuur?

In mijn praktijk zie ik zelden of nooit iemand die qua boven- en onderlichaam exact dezelfde afmetingen heeft. Je hoeft daar dus ook niet naar te streven. Hoe je lichaam gebouwd is, dat heb je van nature meegekregen en daar doe je weinig aan. Wanneer je af zou vallen of aan zou komen, dan blijft de gewichtsverdeling altijd nog hetzelfde. Wat wél belangrijk is, is om te weten hoe je je figuur het beste kunt kleden. Want iedereen is mooi en kan er goed uitzien!

Peervormig figuur peerfiguur peer figuur

Hoe weet je of je een peervormig figuur hebt?

Je kunt bij jezelf vaststellen of je een slanker bovenlichaam hebt en een voller onderlichaam:

 • wanneer je voor je broeken en rokken altijd een maat groter nodig hebt dan voor je tops en jasjes
 • als je voor de spiegel gaat staan en je ziet dat je schouders smal en afhangend zijn
 • je schouders zijn smaller dan je heupen
 • wanneer je een loodrechte lijn zou tekenen van je schouders naar je heupen dan valt deze lijn binnen je heupcontour
 • en door de omvang van je borst te vergelijken met de omvang van je heup. Neem de maat rondom over het volste deel van je borst en het volst van je heup en vergelijk deze maten met elkaar. Is je borstomvang 90 cm en je heupen 115 cm? Dan heb je een peervormig figuur, dus het gewicht op het onderlichaam.

Bij een borstomvang van bijvoorbeeld 97 cm en een heupomvang van 100 cm heb je nog een evenwichtig verdeeld figuur. Je lichaam is dan in balans. Bij een evenwichtig verdeeld figuur kan ook een klein verschil tussen de omtrek van borsten en heupen voorkomen. In mijn praktijk zie ik zelden of nooit een precies gelijke omvang van boezem en heupen.

Welke badpakken zijn beschikt voor een peervormig figuur?

Wanneer je borsten schouders smaller zijn en het gewichtsaccent op je heupen ligt, dan is het mooi om de aandacht omhoog te brengen. Dit doe je door -zoals bij het gele badpak- een ruche op borsthoogte te dragen. Door de ruche lijkt de boezem voller en de horizontale lijn die de ruche vormt zal de schouders breder laten lijken. Op die manier ontstaat er balans tussen schouders en heupen.

Badpakken voor peer figuur

Bij het tweede badpak is het heupgedeelte donkerder en de top lichter. Lichte kleuren laten een oppervlak groter lijken en donkere kleuren kleden af. Ook dit badpak zal het lichaam met het gewicht op het onderlichaam in balans brengen.

Je goed kleden is ook een kwestie van de aandacht afleiden van je minpuntjes. Door de diagonale lijn in het zalmroze badpak gaat de aandacht naar de schouders. De plooitjes vanuit de zijnaad maken je buik platter.

Ook bij het zwarte badpak vergeet men naar je heupen te kijken omdat je de aandacht legt op je boezem met de tekst die daar geprint is.

Bij het roze badpak rechts zijn het juist de bijzondere details en de stukjes bloot die de aandacht naar je slanke lichaamsdeel, je bovenlichaam, haalt. De smalle schouderbandjes passen goed bij smalle, afhangende schouders.

 

Welk bikini-bovenstukje staat je goed?

Welk bikini-bovenstukje kan je beter wel kiezen en welke niet? Het patroon, de vorm en de belijning zijn heel belangrijk bij de keuze van de bikini. De bovenste bikini’s zijn heel goed geschikt voor iemand die het gewicht op het onderlichaam heeft en een smaller bovenlichaam.

Bikinitopjes voor een peervormig figuur

 1. De grootte van de print. Omdat je bovenlichaam je slanke lichaamsdeel is, neem je op het bovenlichaam altijd een kleine print. Bij nummer 1 hierboven zie je dat  het bovenstukje met het groene hartje een kleine print heeft. Dat is beter dan een print van grote zonnebloemen.
 2. De schouderbandjes. Bij nummer 2 op het plaatje hierboven zie je dat het bovenste bikini-topje rechte schouderbandjes heeft. Dit is mooier bij iemand met het gewicht op het onderlichaam dan een halterlijn. Een halterlijn zal afhangende schouders versterken en daardoor de schouders smaller laten lijken.
 3. De plooitjes. Bij nummer 3 zie je op de bovenste foto plooitjes die van boven naar onder lopen, Deze ruches maken de borsten voller. Dit is prima bij iemand met een kleine borstomvang en een wat vollere heupomvang. Bij het zwarte topje lopen de plooitjes vanuit het midden horizontaal. Deze top maakt kleine borsten platter.

Welk bikini-broekje past bij een peervormig figuur?

Ook de keuze van het bikini-broekje is belangrijk als je volle heupen hebt. Je wilt je heupen juist wat camoufleren en zeker niet voller laten lijken. De aandacht mag juist naar het bovenlichaam gaan. De keuze voor een bikini-top met een print en een effen broekje is daarom ook een goede tip! 

Bikini broekjes voor een peervormig figuur

Let bij bikini-broekjes op:

 1. De breedte van de zijkant van het broekje. Een broekje met touwtjes is niet in verhouding tot volle heupen. Dit staat ook minder mooi. Als je heup wat voller is neem dan een bikini-broekje met een wat bredere zijkant.
 2. De print. Neem liever een broekje met een onopvallende print zoals bij 2 bovenaan. Het broekje met de rozen is erg in het oog springend en zal juist de aandacht op de heupen leggen.
 3. Verticale lijnen. Alhoewel altijd wordt gezegd dat verticale lijnen je slank maken zullen deze lijnen juist mee gaan buigen met ronde heupen. Vermijd daarom een print met verticale lijnen in een bikini-broekje. Het roze broekje bij 3 bovenaan, heeft een zwarte ceintuur. Doordat het broekje redelijk hoog is, valt de ceintuur richting de taille, dit zal een slanke taille versterken. De roze kleur is redelijk opvallend. Wanneer je dit combineert met een roze bikini-top dan kan dit prima. Combineer het roze broekje niet met een zwarte top, wanneer de heupen wat voller zijn, want dan worden de heupen juist het aandachtspunt.

En nog een paar tips:

 • Wanneer je een bikini of badpak nodig hebt, koop deze dan aan het begin van het seizoen. Dan heb je nog de meeste keuze. De ideale tijd om een bikini of badpak te kopen is maart of april. Wacht niet tot het buiten 25 graden Celsius is want dan is de kans groot dat jouw maat, kleur of model niet meer beschikbaar is. Juist aan het begin van het seizoen is er een grote keuze aan kleuren, maten en modellen.
 • Heb je een peervormig figuur? Schrijf deze stylingtips voor je bikini of badpak op een briefje en neem dit mee naar de winkel. Denk ook aan je persoonlijke kleurenwaaier als je gaat winkelen.
 • Vraag persoonlijk advies bij het passen van je bikini of badpak. Bij Lavida lingerie in Spijkenisse of Rozenburg krijg je professioneel advies. Volg Lavida ook op Facebook en zie de laatste modellen: https://www.facebook.com/Lavida-Lingerie-417425835015123/?fref=ts
 • Bij de Bijenkorf heb je ook een bijzonder ruime sortering.

handtekening-liefs-marijke-rood

P.S.
Like ons op Facebook!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE TIPS EN AANBIEDINGEN: