Inspiratie met complementaire kleuren

Complementaire kleuren, je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat het nu precies is? In dit blog ga ik je uitleggen:

  • Wat complementaire kleuren zijn
  • Hoe je weet welke kleuren complementair zijn
  • Waarvoor complementaire kleuren gebruikt worden
  • En hoe je ze in je kleding kunt verwerken

Laten we beginnen met de eerste vraag:

Wat zijn complementaire kleuren nu eigenlijk? 

Complementaire kleuren zijn kleuren die in het kleurenwiel tegenover elkaar liggen. Als je kijkt naar de afbeelding hieronder dan zie je dat er een pijl staat bij het groene en bij het rode vakje. Rood en groen liggen precies tegenover elkaar als je de kleurencirkel door het midden oversteekt. Rood en groen zijn dus complementair. Complementaire kleuren rood en groen

Hoe weet je welke kleuren complementair zijn? 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om complementaire kleurcombinaties te maken. Kijk bijvoorbeeld naar geel bovenin de cirkel en paars onderin de kleurencirkel. Ook geel en paars liggen tegenover elkaar en zijn complementair. Zo kun je vanuit elk vakje de kleurencirkel oversteken en aan de overkant vind je de complementaire kleur. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Complementaire kleurcombinaties

Waarvoor worden complementaire kleuren gebruikt? 

Complementaire kleuren worden vaak gebruikt in logo’s. Deze logo’s zijn opvallend. Denk maar aan het logo van de Rabobank (blauw met oranje) en het logo van Nuon (paars met geel). Wanneer je wilt dat iets opvalt, dan gebruik je complementaire kleuren.

De complementaire kleuren hebben nog iets heel bijzonders met elkaar: doordat ze in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, maken ze elkaar krachtiger. Wanneer je bijvoorbeeld rood en groen naast elkaar zet dan lijkt het rood roder en het groen groener. Iemand die hier dankbaar gebruik van maakt is de slager die in zijn vitrine met het rode vlees groene (plastic slablaadjes toevoegt) om het vlees roder (en dus nog verser) te laten lijken

Complementaire kleuren

De combinatie rood en groen doet ons vaak aan Kerstmis denken. Het groen van de hulstblaadjes en het rood van de besjes. Of het groen van de dennenboom en de rode ballen in de boom. Of de kleuren van een kerstster (de plant) de groene blaadjes en de rode bloem.

De combinatie rood en groen werkt bij ons erg sterk. Onze verre voorouders waren geconditioneerd om de rode besjes te vinden in de groene struiken. Vandaar dat wij deze kleurcombinatie erg goed waar kunnen nemen.

Hoe verwerk je een complementaire combinatie in je kleding? 

Complementaire kleuren

Een complementaire kleurcombinatie in je kleding, denk aan paars en geel, is heel heftig en intens. Daarmee val je zeker op; het zijn kleuren die ons oog heel snel waarneemt. Een combinatie zoals hierboven is ook heel mooi en geraffineerd maar is al wat rustiger om naar te kijken. En dat terwijl het toch heel geraffineerd is en zeker een bijzondere combinatie genoemd kan worden. Dat het wat rustiger is om naar te kijken komt omdat voor de koraalkleur niet de felste tint oranje-rood gekozen is, maar deze is wat afgezwakt. We noemen de kleur dan gedempter.

Afhankelijk van je persoonlijkheid gebruik je de felle, complementaire kleurcombinaties in je kleding, of de wat afgezwakte versie die je hierboven ziet staan. Welke complementaire combinatie is jouw favoriet?

Veel inspiratie gewenst bij de keuze van je kleurcombinaties! Je vragen kun je hieronder stellen.

handtekening-liefs-marijke-rood

P.S.
Like ons op Facebook!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE TIPS EN AANBIEDINGEN:

One Reply to “Inspiratie met complementaire kleuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *