Groen? Ik zeg doen!

Omdat groen is uitgeroepen tot dé modekleur van lente en zomer 2017, deel ik graag met jullie informatie over deze prachtige kleur.

Groen jasje

Groen staat me niet?

Deze kleur is voor elk seizoenstype geschikt. Groen kent vele nuances en er is altijd wel een nuance die bij je past. Voorbeelden hiervan vind je op het volgende plaatje. Welke nuances precies bij jou passen, dat zie je in je persoonlijke palet.

Groen voor elk seizoen

Hoe ontstaat groen?

Groen ontstaat door het mengen van geel en blauw. Als je kijkt naar de kleur-psychologie dan vind je eigenschappen van blauw en geel in groen terug. Het koele van blauw (wat we ook associëren met de zee) en het warme van geel (wat ons doet denken aan de zon) vindt elkaar in de kleur groen. Het is de verbinding tussen koel en warm.

geel en blauw is groen

Groen en rood: een krachtige combinatie

De complementaire kleur van groen is rood. Met complementair bedoelen we de kleur die in de kleurencirkel precies aan de overkant ligt. Vertrek je vanuit groen, dan vind je rood daartegenover op de kleurencirkel.

groen en rood zijn complementair

Complementaire kleuren, zoals groen en rood, zijn een bijzonder tweetal. Wanneer ze samen worden gebruikt zetten ze elkaar kracht bij. Rood maakt het groen groener en het rood lijkt roder door de combinatie met groen.

Groen en rood, de toepassing

De slager maakt hier dankbaar gebruik van. Daarom vind je in de vitrine van de slager altijd (plastic) slablaadjes naast het rauwe (rode) vlees. Het vlees lijkt roder (en verser) door de combinatie met het groen. Ook in restaurants zie je chef-koks hier dankbaar gebruik van maken.rood vlees lijkt roder door de combinatie met groen

Een groene omgeving doet je goed

Doordat groen kenmerken van geel en blauw in zich heeft werkt deze kleur ontspannend, maar geeft ook nieuwe energie. Doordat deze kleur zich in het midden tussen blauw en geel bevindt geeft het kalmte en balans. Het is de kleur die de bloeddruk doet dalen, geruststelt en evenwicht brengt. Groen is een evenwichtige kleur die stress vermindert en zorgt voor een prettig gevoel.

Een groene omgeving brengt ontspanning en nieuwe energie

In een groene omgeving met onze hond Beer

Groen in je interieur?

Volgens Goethe is het de ideale kleur voor slaapkamers. Hij zwoer bij deze kleur om goed te kunnen slapen. Tot 1950 was het dan ook de meest gebruikte kleur in slaapkamers. Planten zet je beter niet in je slaapkamer omdat ze ‘s nachts stikstof afgeven. Een groene kamer is met kunstlicht heel lastig te verlichten tot een gezellige omgeving, houd hier dus rekening mee als je van plan bent je muren een likje verf te geven.

Groene slaapkamer

Groen is wel een heel mooie kleur bij daglicht. Ook voor degenen die weinig natuur in hun woonomgeving hebben is het een uitstekende kleur om in balans te komen. Deze kleur kan prima in de keuken toegepast worden. Het is een kleur die onze eetlust stimuleert (net als oranje en rood).

Meer groen gaan dragen?

Draag deze kleur vaker als je actie-gericht en besluitvaardig wilt zijn. Draag deze kleur ook als je behoefte hebt aan helderheid en innerlijke rust. Deze kleur kan je helpen om te vertrouwen op je eigen emoties.

groene jas

Draag je al groen?

Mensen die deze kleur al regelmatig dragen zijn over het algemeen heel betrouwbare en methodische teamwerkers. Bovendien hebben deze mensen behoefte aan hun eigen ruimte en vrijheid om de voor hen belangrijke dingen te doen. Ze geven ook anderen de ruimte en vrijheid die ze zelf nodig hebben, en geven daarmee een teken van respect naar de ander.

handtekening-liefs-marijke-rood

P.S.
Like ons op Facebook!

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE TIPS EN AANBIEDINGEN:

Inspiratie voor dit blog komt uit de boeken:

Waarom draag je die kleuren? – T. van der Werff
De verbazingwekkende invloed van kleuren. – J-G. Causse
Kleur ben je zelf. – L. Vos en C. Houthuyse

2 Replies to “Groen? Ik zeg doen!”

 1. Rachel

  Heel toevallig, ik heb vandaag een groene blouse aan, al neigt het meer naar donker turquoise / teal. Ik wil zeker meer kleur toevoegen in mijn garderobe, neig toch snel naar blauw en grijs. Van de lente heb ik zin in oranje, geel en groen 🙂
  Planten kunnen trouwens heel goed zijn in je slaapkamer, zoals de Aloë Vera (geeft juist zuurstof af) en Klimop of Sansevieria, deze zuiveren de lucht.

  Reageren
  • Marijke Auteur van dit bericht:

   Hallo Rachel,

   Wat leuk om van je te horen! En jij, als expert op het gebied van binnenhuisinrichting, hebt een heel mooie aanvulling op dit blog. Dank je wel voor je tips. Ik ga maar eens op zoek naar een Aloë Vera! Liefs, Marijke

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *